Upplevelser


SolnedgångHoppa på en guidad tur till Sälskär, plocka fräscha grönsaker och bär, njut av en kopp kaffe eller en middag med utsikt, pröva på fiskelyckan eller inhandla hantverk för att förlänga minnena av vistelsen. Möjligheterna är många.

Genom att klicka här får du upp en folder med information om företagen i Geta som ger dig upplevelser. Se även Norra Ålands gemensamma hemsida; klicka här!

 

Evenemang

Under Aktuellt kan du läsa mer exakt information om evenemangen när de väl närmar sig. Klicka här för att komma till Aktuellt.  Nedan en lista på vad som årligen brukar arrangeras i Geta.

  • Getapimplet - anordnas om vädret tillåter i februari.
  • Valborgsmässoafton - firas med majbrasa på Getabergen.
  • Midsommarafton - firas med stångresning vid Furulund kl. 15 och på Dånö kl. 20.
  • Geta poesi och visa - visor och lyrik med Getas vackra sommarnatur som kuliss. Klicka här!
  • Abborrfisketävling - fisketävling som arrangerades första gången år 2006.
  • Getadagen - marknad och utställning den tredje lördagen i juli
  • Getadraget - arrangeras sista lördagen i september och är en av Ålands största fisketävlingar.
  • Getabocken - reses första advent.
  • Lilla julmarknaden - vid Furulund ger den rätta julstämningen.
  • Stigarna i Geta-upplev Getas fantastiska omgivningar genom stigarna i Geta. 

Grottstigen - Naturstigen

Ca 5 km lång, med start vid restaurang Soltuna i Getabergen.
Upplev fullständigt vildsinta bergsformationer, grottan där Stefan Löfving gömde sig undan de ryska soldaterna, fantastisk utsikt och hissnande branter vid Djupvik mm mm.

OBS: Grottstigen är bitvis relativt krävande, och tar en del tid i anspråk.
Reservera 2 - 3 timmar.

Medeltidsstigen

Ca 2,5 km lång, med start vid Geta kyrka. En vandring bakåt i tiden. Du börjar vid 1800-talets mitt, möter 1700-talet mitt i skogen, når 1500-talet vid Olofsnäs träsk, och kommer sedan tillbaka till medeltiden. Terrängen är kuperad och omväxlande, med soliga enbackar och mossbelupen granskog. 
Medeltidsstigen är bitvis brant och tar ca 1,5 timmar. 

Höckböleholmarna

Tag av söderut (vänster när man kommer mot Geta) från landsvägen i Östergeta, på den smala grusvägen vid den första busshållplatsen och kör fram till skylten ”Naturreservat 400 meter”. Stigen för dig förbi åkrarna upp mot en lövskogsklädd kulle. Den övergår småningom i allra frodigaste löväng.  Här kan du uppleva den åländska blomprakten, långt från trafik och störande ljud. Här startar också en längre vandringsled söderut.

Trollstigen

Ca 1 km, med start vid restaurang Soltuna, Getabergen. Stigen är tänkt för barn 4-10 år. Den berättar om naturen och djuren i Getabergen, men framförallt berättar den en saga om stortrollen, jätten Singer, harpalten, de luriga istrollen och lilla Vill Vallareman. Den spännande terrängen, med klyftor och martallar förstärker stämningen. 

Badstränder

VattenI kommunen finns en allmän badstrand: Knutnäs, med hopptorn och omklädningsrum mm. Folkhälsan anordnar simskolor vid Knutnäs sommartid. Kontakta Folkhälsans lokalavdelning i Geta för mer information, tel 0457 379 9003.

Möjligheter till bad på egen risk erbjuds på många håll i kommunen. Bland annat vid Hellö brygga finns en fin och välskött badstrand, men den utgör inte en allmän officiell badstrand och badning sker där på egen risk.